Du er her: Forsiden Turforslag Indledning Søg på sitet:

Aarhus under besættelsen: Indledning - Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag


Intro til ture i Aarhus om besættelsen

Den 5. maj i år er det 80 år siden, vi kunne fejre Danmarks befrielse. Dermed følger nye artikler og omtaler i dag- og ugeblade om personer, steder, dagligdag og begivenheder, der fandt sted gennem de ”Fem forbandede år”, som denne periode er kommet til at hedde i danmarkshistorien.

billede af mørkelods
"Mørkelodsen" paa Vej gennem den mørke Gade med en ældre Dame, der trygt har taget hans Arm

Mange af de fysiske fra den tid er forsvundne eller vil snart forsvinde. Det samme gælder øjenvidnernes beretninger.

Vi kan endnu nå at være til stede og både se og opleve mange af lokaliteterne og gennem dem prøve at forstå og fastholde erindringen om historien, personerne, motiverne og dramatiske hændelser.

Verden anno 2025 er præget af splittelse, krig og uro. Mange frygter den nye verdensorden, og at en ny global krig truer en verden, som vi i årevis troede, ville blive et mere fredeligt sted.

billede af rådhus
Det illegale blad 'De Frie Danske' blev trykt i kælderen under Hotel Alba i København. Januar 1945. Foto: Jesper Gottschalch, Frihedsmuseet.

Vi kalder vores otte andre ture rundt i Aarhus for Tanker-i-Gang, men denne tur om Aarhus under besættelsen - og forhåbentligt andre kommende ture - kan passende kaldes Gang i Tanker, da vi vil forsøge at fokusere på de personer - gode såvel som onde - der dengang tog stilling og overvejede deres deltagelse i begivenheder, der kunne ende med livet som indsats.

billede af mørklægnings kampagne

Der var mange danskere, som valgte at handle, da Danmark blev besat. De satte egen sikkerhed og liv på spil for at gøre det, som de følte, var det rigtige. Langt de fleste af dem gjorde en uegennyttig indsats i de vanskelige år, og efter freden vendte disse mennesker tilbage til deres normale liv, hvor mange aldrig fortalte om de hændelser, de havde været en del af.

billede af Kronjyden
Aarhus Stiftstidende 22.10.1944

Mange modstandsfolk har fået deres fortjente hæder og ære - enten i levende live eller posthumt, men mange personers navne og handlinger ligger godt gemte i den mængde litteratur, der findes om besættelsestiden, og de fortjener at komme frem i lyset, hvor dette er muligt.

Efter freden vendte mange af disse mennesker tilbage til deres normale liv, og de fortalte aldrig om de hændelser, de havde været en del af.

Vi benytter oplysninger fra legale og illegale aviser og fra et stort antal bøger, der findes på bibliotekerne og lokalhistoriske samlinger.

Vi bruger data fra Besættelsesmuseet i Aarhus, Den Gamle By og Frihedsmuseet i København. Mange data herfra findes allerede sammen med andre personlige data på internettet, men vi har forsøgt at samle dem, så de fremstår som en helhed, hvor lokalitet, tid, store og små begivenhed, personer og litteratur knyttes sammen.

billede af tysk soldat køber

Vi regner med. at der vil ske små afstikkere til dagligdagen på turene, og vi håber, at brugerne vil få en indsigt og fornemmelse af en for danskerne alvorlig og vanskelig tid.